Rezgésanalízis elmélete

     Bevezetés, alapok
     Géprezgések mérése
     Egyszerû gépdiagnosztika
     Spektrumanalízis
     Eszközök kiválasztása
     Egyéb technológiák
         Gépmozgások animációja
         Dinamikus egyensúlyozás
         Tengelyvonal beállítás

Szakmai publikációk

Mûszerek és szoftverek

Szolgáltatások

Szakmai képzés

Aktuális idõpontokCopyright: Rahne Eric 2007-2016
webmaster: erJogi nyilatkozat

Egyéb technológiák

Tengelyvonal beállítás

A tengelykapcsolós forgógépek esetén a második leggyakrabban elõforduló hiba az tengelyvonal hibás beállítása, korrekciójához igen korszerû mûszerek kaphatók. A legjobb eszközök látható lézerrel dolgoznak, mérõfejeik inklinométeres szöghelyzetérzékelõket tartalmaznak, kábeles, vagy akár kábel nélküli kommunikációra is alkalmasak, és mikrométeres pontosággal mérnek. Ezen felül a rendszerek sok új szolgáltatással könnyítik meg a beállító munkáját:

 • 180°-nál kisebb tengelyelfordulás alapján történõ korrekció-számítás
  (akár 35°...40° tengelyelfordulásból már képesek kalkulálni)
 • hõtágulás hatásának beszámítása a korrekcióba
  (egyes rendszerek mérõfejei akár hõmérsékletérzékelõvel is rendelkeznek)
 • össze nem kuplungolt tengelyek, kardánok, peremes elrendezések beállítása
 • folyamatos mérés
  (tehát nem kell egy-egy szöghelyzetben megállni és a mérés után a tengelyt továbbforgatni)
Tengelybeállítás 2 x 20° elfordulással
Tengelybeállítás 2 x 20° elfordulással

Gyakorlati tanácsok a tengelybeállítási munkához

A modern mûszerek alkalmazása egymagában még nem garancia arra, hogy a beállítások tökéletesek lesznek, mivel nem küszöbölik ki a tengelykapcsoló alakhibáját (ferdeségét, ütését), a tengelycsonkok ütését (görbeségét) valamint a gépalap hibáit (háromlábúságot). A tengelybeállítás elkezdése elõtt ezért célszerû ellenõrizni az alábbiakat:
 • a tengelykapcsoló felek ütését
  (A tengelykapcsoló gyártási vagy szerelési hibájából adódó geometriai hiba a legprecízebb tengelyvonalbeállítást követõen is magas rezgéseket kelt.)
 • a mozdítandó gép talpai és az alapkeret egysíkúságát
  Amennyiben az alapkeret rögzítési pontjai és/vagy a mozdítandó gép talpai önmagukban nem egy síkba esnek, a hiba korrigálása szükséges (indikátorórával vagy a lézeres mérõrendszerek "puha láb" szolgáltatásával).
Még két fontos tanács:
 • A forgásirányt a szükséges három mérés között nem szabad megváltoztatnunk. A "visszafelé" történõ forgatással ugyanis a tengelykapcsoló természetes mechanikai játékát belemérjük az adatokba, ami igen téves számításokat okozhat.
 • Hiába mérjük meg a szükséges korrekciók értékét akár mikrométeres pontossággal, ha a korrekció kivitelezéséhez nem áll rendelkezésünkre megfelelõ hézagoló alátét. Az alátétnek egyenletes vastagságúnak kell lennie, nem szabad rozsdásodnia, ne törjön szét és ne lapuljon le az idõk folyamán. Leginkább célszerû az elõregyártott minõségi nemesacél hézagoló alátétlemezeket alkalmazni: ilyenkor csupán a mûszer által jelzett korrekciós értéknek megfelelõ hézagolót kell összeállítani és a mozgatható gép lábai alá elhelyezni.

VISSZA

A weboldal tartalmát szerzõi jogok védik, ezért az írások, ábrák, valamint fényképek másolása, tárolása és publikációja csak a szerzõ elõzetes írásos engedélyével megengedett.