Rezgésanalízis elmélete

     Bevezetés, alapok
         Karbantartási módszerek
         Diagnosztika alapgondolata
         Fizikai (elméleti) alapok
         Rezgés számértéke
     Géprezgések mérése
     Egyszerű gépdiagnosztika
     Spektrumanalízis
     Eszközök kiválasztása
     Egyéb technológiák

Szakmai publikációk

Műszerek és szoftverek

Szolgáltatások

Szakmai előadások

Aktuális időpontokCopyright: Rahne Eric 2007-2022
webmaster: erJogi nyilatkozat

Karbantartás-szervezési módszerek

Üzemelés leállásig (géphiba bekövetkezésig)

Sajnos még mindig sok - főleg kisebb, tőkehiányos cég - ily módon üzemelteti gépeit: addig mennek, amíg magától szét nem esnek. Ennek természetesen súlyos következményei vannak: a termelés váratlanul leáll, a gépben keletkezett alapkáron túl többnyire súlyos következmények (másodlagos hibák) is megtalálhatók.

Amíg a gép leállásig kis költségűnek tűnik az ilyen karbantartás, a súlyos géphiba bekövetkezésekor aztán ráfizet az üzemeltető többszörösen: a javítás nem tervezett, így hirtelen kell javítószemélyzeti kapacitás ill. külső cég (sürgősségi felárral ...), kellenek alkatrészek (sokkal több, mintha a kezdetleges hibát kijavították volna - sőt, gyakran gyors szállítási felárral), óriási (hosszú idejű) a termeléskiesés és a járulékos költségek (pl. túlóra, késedelmi pótlékok stb.).

TMK = Tervszerű megelőző karbantartás

A módszer alapgondolata, hogy tervezett időközönként ill. üzemóránként végzik el a gépek előzetes javítását (tehát, mielőbb bekövetkezhetett volna a meghibásodás). Ennek alapja a gyártói előírások, üzemeltetési tapasztalatok, de akár meghibásodási statisztikák vagy egyszerűen a szenzonális üzemeltetéshez igazított karbantartás is lehet. Így nagy mértékben csökken a váratlan meghibásodások számá, nő a gépek megbízhatósága.

De sajnos ez csak nagy pazarlás árán valósul meg: jó gépelemek is cserére kerülnek, fölösleges szereléseket is végzik. Nem beszélve arról, hogy statisztikák alapján a javítások 10%-a hibás, nagyjavítások után akár a gépek negyedénél hibákat kell elhárítani ! A ritkább gépkiesés révén elért termelési nyereség döntő része tehát fölösleges alkatrészekre és szerelésekre kerül elköltésre. Ennek ellenére mégis maradnak olyan hibák, melyek nem kerülnek kijavításra és gépleállást is okozhatnak - azok ugyanis, melyek nincsenek az ütemtervben.

Gépállapotfüggő karbantartás

Az állapotfüggő karbantartás a gépállapot felmérése során elhasználódottnak talált alkatrészek javításán alapul. Így nincs fölösleges alkatrészcsere, de a gépek megbízhatósága mégis garantálható. Rendszeres felmérés alapján ezen túl időben tervezhetővé válik a karbantartás és így minimalizálható az alkatrészköltség és a munkaerő-ráfordítás is. Minél átfogóbb és rendszeresebb az ellenőrzés, annál jobban szűrhetők ki a kialakuló hibák, még mielőbb gépleálláshoz vagy súlyosabb hibákhoz vezetnének.

A gépek felméréséhez többféle technológia áll rendelkezésre: pl rezgésmérés ill. spektrumanalízis, ultrahangmérés, kenőanyag-analízis, villanymotor-analízis, termográfia ... Minél korábban sikerül felfedezni a gépek kialakuló hibáit és minél pontosabban előrebecsülhető (megismételt mérések alapján) a romlás sebessége, annál hatékonyabb e karbantartás-szervezési stratégia, előre meghatározható a karbantartás időpontja és a szükséges alkatrészek. Az eredmény: folyamatos üzemeltetés váratlan leállások nélkül, minimális költségű karbantartás mellett.


TOVÁBB

A weboldal tartalmát szerzői jogok védik, ezért az írások, ábrák, valamint fényképek másolása, tárolása és publikációja csak a szerző előzetes írásos engedélyével megengedett.