Rezgésanalízis elmélete

     Bevezetés, alapok
         Karbantartási módszerek
         Diagnosztika alapgondolata
         Fizikai (elméleti) alapok
         Rezgés számértéke
     Géprezgések mérése
     Egyszerû gépdiagnosztika
     Spektrumanalízis
     Eszközök kiválasztása
     Egyéb technológiák

Szakmai publikációk

Mûszerek és szoftverek

Szolgáltatások

Szakmai képzés

Aktuális idõpontokCopyright: Rahne Eric 2007-2016
webmaster: erJogi nyilatkozat

Karbantartás-szervezési módszerek

Üzemelés leállásig (géphiba bekövetkezésig)

Sajnos még mindig sok - fõleg kisebb, tõkehiányos cég - ily módon üzemelteti gépeit: addig mennek, amíg magától szét nem esnek. Ennek természetesen súlyos következményei vannak: a termelés váratlanul leáll, a gépben keletkezett alapkáron túl többnyire súlyos következmények (másodlagos hibák) is megtalálhatók.

Amíg a gép leállásig kis költségûnek tûnik az ilyen karbantartás, a súlyos géphiba bekövetkezésekor aztán ráfizet az üzemeltetõ többszörösen: a javítás nem tervezett, így hirtelen kell javítószemélyzeti kapacitás ill. külsõ cég (sürgõsségi felárral ...), kellenek alkatrészek (sokkal több, mintha a kezdetleges hibát kijavították volna - sõt, gyakran gyors szállítási felárral), óriási (hosszú idejû) a termeléskiesés és a járulékos költségek (pl. túlóra, késedelmi pótlékok stb.).

TMK = Tervszerû megelõzõ karbantartás

A módszer alapgondolata, hogy tervezett idõközönként ill. üzemóránként végzik el a gépek elõzetes javítását (tehát, mielõbb bekövetkezhetett volna a meghibásodás). Ennek alapja a gyártói elõírások, üzemeltetési tapasztalatok, de akár meghibásodási statisztikák vagy egyszerûen a szenzonális üzemeltetéshez igazított karbantartás is lehet. Így nagy mértékben csökken a váratlan meghibásodások számá, nõ a gépek megbízhatósága.

De sajnos ez csak nagy pazarlás árán valósul meg: jó gépelemek is cserére kerülnek, fölösleges szereléseket is végzik. Nem beszélve arról, hogy statisztikák alapján a javítások 10%-a hibás, nagyjavítások után akár a gépek negyedénél hibákat kell elhárítani ! A ritkább gépkiesés révén elért termelési nyereség döntõ része tehát fölösleges alkatrészekre és szerelésekre kerül elköltésre. Ennek ellenére mégis maradnak olyan hibák, melyek nem kerülnek kijavításra és gépleállást is okozhatnak - azok ugyanis, melyek nincsenek az ütemtervben.

Gépállapotfüggõ karbantartás

Az állapotfüggõ karbantartás a gépállapot felmérése során elhasználódottnak talált alkatrészek javításán alapul. Így nincs fölösleges alkatrészcsere, de a gépek megbízhatósága mégis garantálható. Rendszeres felmérés alapján ezen túl idõben tervezhetõvé válik a karbantartás és így minimalizálható az alkatrészköltség és a munkaerõ-ráfordítás is. Minél átfogóbb és rendszeresebb az ellenõrzés, annál jobban szûrhetõk ki a kialakuló hibák, még mielõbb gépleálláshoz vagy súlyosabb hibákhoz vezetnének.

A gépek felméréséhez többféle technológia áll rendelkezésre: pl rezgésmérés ill. spektrumanalízis, ultrahangmérés, kenõanyag-analízis, villanymotor-analízis, termográfia ... Minél korábban sikerül felfedezni a gépek kialakuló hibáit és minél pontosabban elõrebecsülhetõ (megismételt mérések alapján) a romlás sebessége, annál hatékonyabb e karbantartás-szervezési stratégia, elõre meghatározható a karbantartás idõpontja és a szükséges alkatrészek. Az eredmény: folyamatos üzemeltetés váratlan leállások nélkül, minimális költségû karbantartás mellett.


TOVÁBB

A weboldal tartalmát szerzõi jogok védik, ezért az írások, ábrák, valamint fényképek másolása, tárolása és publikációja csak a szerzõ elõzetes írásos engedélyével megengedett.