Rezgésanalízis elmélete

     Bevezetés, alapok
     Géprezgések mérése
     Egyszerű gépdiagnosztika
     Spektrumanalízis
     Eszközök kiválasztása
         Diagnosztikai eljárások
         Kiválasztási szempontok
         Eljárások költségei
     Egyéb technológiák

Szakmai publikációk

Műszerek és szoftverek

Szolgáltatások

Szakmai előadások

Aktuális időpontokCopyright: Rahne Eric 2007-2022
webmaster: erJogi nyilatkozat

Diagnosztikai eljárások áttekintése

Mobil gépdiagnosztika

Digitális rezgésmérők, rezgésszint-adatgyűjtők (150 e Ft - 600 e Ft /szoftverrel/)

Egyszerű rezgésszintmérő műszer Az egyszerű kéziműszerek a mért paramétereket (pl. a rezgéssebességet) egyetlenegy számmal minősítik. Az ilyen ún. szélessávú rezgésmérők kisméretűek, kezelésük is rendkívül egyszerű. Leggyakrabban a rezgéssebesség effektívértékét mérik az ISO 10816-3 szabvány által ajánlott 10...1000, ill. 10...3200 Hz frekvenciatartományban. A műszerekkel kitűnően észrevehető a kiegyensúlyozatlanság, a mechanikai lazaság, a rezonancia, valamint a tengelybeállítási hiba jelenléte. Ha pedig a műszer ezen túl a gördülőcsapágy állapotára jellemző magas frekvenciájú rezgésgyorsulás mérésére is alkalmas, csapágyhibák és elégtelen csapágykenés is felderíthetők vele.

Rezgésszint-adatgyűjtő műszer Az állapotfüggő karbantartáshoz a legértékesebb információ a gép állapotának romlási sebessége, ami alapján megbecsülhető, hogy mikor, milyen beavatkozást kell elvégezni a gép váratlan leállás (és fölösleges javítások) nélküli üzemeltetéshez. Ehhez a géprezgéseket rendszeresen kell mérni, majd trendjük emelkedése ad információt a várható élettartamokról. Ilyen feladatokra kaphatók zsebméretű rezgésszint-adatgyűjtő műszerek, melyek több gép rezgésadatainak - akár mérőutas - tárolására, valamint ezeknek PC-re való átküldésére is képesek. A hozzájuk kapható PC-szoftverek pedig nemcsak a trendek készítését, hanem a határértékek figyelését és akár a karbantartás naplózását is képesek elvégezni.

A digitális rezgésszintmérők alkalmazásával a géphibák 60%-a időben észlelhető. A rezgésszint-adatgyűjtők rendszeres (tehát technológiailag megfelelő) használatával és a trendek elkészítésével a forgógépek hibáinak 70%-a felderíthető, ezen túl a karbantartás időben tervezhetővé válik.

Géprezgés analizátorok és -adatgyűjtők (műszer: 1 - 6 millió Ft, szoftver: 300 e Ft - 6 millió Ft)

Rezgés-spektrumanalizáló műszerek A rezgések spektrumanalízise a jelenleg leghatékonyabb gépállapot-felmérő eszköz, és abból indul ki, hogy minden gép ill. gépalkatrész rezonanciafrekvenciákkal rendelkezik, valamint minden géphiba az aktuális gépfordulatszám alapján pontosan meghatározható frekvenciájú rezgéseket eredményez. A felvett rezgésjelek spektrumanalízisével "láthatóvá" válnak a bennük szereplő "elemi" rezgések, melyek frekvenciái a fentiek alapján hozzárendelhetők a gépalkatrészekhez és a géphibákhoz. Gépanalizáló-adatgyűjtő műszer A rezgés-spektrumanalízáló műszerek alkalmazásával tehát a nem-megfelelő gépbeállítás, illetve az egyes gépelemek hibái pontosan felderíthetők. Egyesítjük a spektrumanalizáló képességet a mérőutas adatgyűjtési képességel, akkor a géphiba azonosításra és a karbantartás előrelátható határidejének meghatározására egyaránt alkalmas gépanalizáló-adatgyűjtő műszerekhez érünk.

Gépszakértő műszerA gépszakértő kéziműszerek egy kedvező árfekvésű alternatívát jelentenek a nagytudású - műszerből és PC-szoftverből álló - diagnosztikai eszközökhöz képest ! Egyrészt a gépanalizáló-adatgyűjtő műszerek alapszintű tulajdonságaival és képességeivel rendelkeznek, másrészt olyan géphibakijelzést nyújtanak, amelyet eddig csak PC-n futó kiértékelő-szakértő szoftverektől - ún. szakértői rendszerektől - várhattunk el. Az eredmény a mérések alapján felfedezett géphiba (ill. géphibák) azonnali szöveges kijelzése !

A rezgésanalizátorok ill. a gépszakértő műszer alkalmazásával a hibák 85%-a időben észlelhető. A rezgésanalizátor-adatgyűjtők rendszeres (tehát karbantartás-technológiailag megfelelő gyakoriságú és szervezett) használatával és a trendek elkészítésével ez az arány statisztikailag 95%-ra is emelkedhet.

VISSZA    TOVÁBB

A weboldal tartalmát szerzői jogok védik, ezért az írások, ábrák, valamint fényképek másolása, tárolása és publikációja csak a szerző előzetes írásos engedélyével megengedett.