Rezgésanalízis elmélete

     Bevezetés, alapok
     Géprezgések mérése
     Egyszerû gépdiagnosztika
     Spektrumanalízis
     Eszközök kiválasztása
         Diagnosztikai eljárások
         Kiválasztási szempontok
         Eljárások költségei
     Egyéb technológiák

Szakmai publikációk

Mûszerek és szoftverek

Szolgáltatások

Szakmai képzés

Aktuális idõpontokCopyright: Rahne Eric 2007-2016
webmaster: erJogi nyilatkozat

Diagnosztikai eljárások áttekintése

Mobil gépdiagnosztika

Digitális rezgésmérõk, rezgésszint-adatgyûjtõk (150 e Ft - 600 e Ft /szoftverrel/)

Egyszerû rezgésszintmérõ mûszer Az egyszerû kézimûszerek a mért paramétereket (pl. a rezgéssebességet) egyetlenegy számmal minõsítik. Az ilyen ún. szélessávú rezgésmérõk kisméretûek, kezelésük is rendkívül egyszerû. Leggyakrabban a rezgéssebesség effektívértékét mérik az ISO 10816-3 szabvány által ajánlott 10...1000, ill. 10...3200 Hz frekvenciatartományban. A mûszerekkel kitûnõen észrevehetõ a kiegyensúlyozatlanság, a mechanikai lazaság, a rezonancia, valamint a tengelybeállítási hiba jelenléte. Ha pedig a mûszer ezen túl a gördülõcsapágy állapotára jellemzõ magas frekvenciájú rezgésgyorsulás mérésére is alkalmas, csapágyhibák és elégtelen csapágykenés is felderíthetõk vele.

Rezgésszint-adatgyûjtõ mûszer Az állapotfüggõ karbantartáshoz a legértékesebb információ a gép állapotának romlási sebessége, ami alapján megbecsülhetõ, hogy mikor, milyen beavatkozást kell elvégezni a gép váratlan leállás (és fölösleges javítások) nélküli üzemeltetéshez. Ehhez a géprezgéseket rendszeresen kell mérni, majd trendjük emelkedése ad információt a várható élettartamokról. Ilyen feladatokra kaphatók zsebméretû rezgésszint-adatgyûjtõ mûszerek, melyek több gép rezgésadatainak - akár mérõutas - tárolására, valamint ezeknek PC-re való átküldésére is képesek. A hozzájuk kapható PC-szoftverek pedig nemcsak a trendek készítését, hanem a határértékek figyelését és akár a karbantartás naplózását is képesek elvégezni.

A digitális rezgésszintmérõk alkalmazásával a géphibák 60%-a idõben észlelhetõ. A rezgésszint-adatgyûjtõk rendszeres (tehát technológiailag megfelelõ) használatával és a trendek elkészítésével a forgógépek hibáinak 70%-a felderíthetõ, ezen túl a karbantartás idõben tervezhetõvé válik.

Géprezgés analizátorok és -adatgyûjtõk (mûszer: 1 - 6 millió Ft, szoftver: 300 e Ft - 6 millió Ft)

Rezgés-spektrumanalizáló mûszerek A rezgések spektrumanalízise a jelenleg leghatékonyabb gépállapot-felmérõ eszköz, és abból indul ki, hogy minden gép ill. gépalkatrész rezonanciafrekvenciákkal rendelkezik, valamint minden géphiba az aktuális gépfordulatszám alapján pontosan meghatározható frekvenciájú rezgéseket eredményez. A felvett rezgésjelek spektrumanalízisével "láthatóvá" válnak a bennük szereplõ "elemi" rezgések, melyek frekvenciái a fentiek alapján hozzárendelhetõk a gépalkatrészekhez és a géphibákhoz. Gépanalizáló-adatgyûjtõ mûszer A rezgés-spektrumanalízáló mûszerek alkalmazásával tehát a nem-megfelelõ gépbeállítás, illetve az egyes gépelemek hibái pontosan felderíthetõk. Egyesítjük a spektrumanalizáló képességet a mérõutas adatgyûjtési képességel, akkor a géphiba azonosításra és a karbantartás elõrelátható határidejének meghatározására egyaránt alkalmas gépanalizáló-adatgyûjtõ mûszerekhez érünk.

Gépszakértõ mûszerA gépszakértõ kézimûszerek egy kedvezõ árfekvésû alternatívát jelentenek a nagytudású - mûszerbõl és PC-szoftverbõl álló - diagnosztikai eszközökhöz képest ! Egyrészt a gépanalizáló-adatgyûjtõ mûszerek alapszintû tulajdonságaival és képességeivel rendelkeznek, másrészt olyan géphibakijelzést nyújtanak, amelyet eddig csak PC-n futó kiértékelõ-szakértõ szoftverektõl - ún. szakértõi rendszerektõl - várhattunk el. Az eredmény a mérések alapján felfedezett géphiba (ill. géphibák) azonnali szöveges kijelzése !

A rezgésanalizátorok ill. a gépszakértõ mûszer alkalmazásával a hibák 85%-a idõben észlelhetõ. A rezgésanalizátor-adatgyûjtõk rendszeres (tehát karbantartás-technológiailag megfelelõ gyakoriságú és szervezett) használatával és a trendek elkészítésével ez az arány statisztikailag 95%-ra is emelkedhet.

VISSZA    TOVÁBB

A weboldal tartalmát szerzõi jogok védik, ezért az írások, ábrák, valamint fényképek másolása, tárolása és publikációja csak a szerzõ elõzetes írásos engedélyével megengedett.