Rezgésanalízis elmélete

     Bevezetés, alapok
     Géprezgések mérése
     Egyszerû gépdiagnosztika
         Effektívérték mérése
         ISO 10816-3 szabvány
         Rezgéstrend készítése
         Csapágyállapot mérése
     Spektrumanalízis
     Eszközök kiválasztása
     Egyéb technológiák

Szakmai publikációk

Mûszerek és szoftverek

Szolgáltatások

Szakmai képzés

Aktuális idõpontokCopyright: Rahne Eric 2007-2016
webmaster: erJogi nyilatkozat

Egyszerû gépdiagnosztika

Szélessávú rezgésmérés

Ha kifejezetten egyszerûen kezelhetõ, könnyen értelmezhetõ forgógép-állapotjellemzõt szolgáltató mérési eljárásra van szükség, akkor az ún. "szélessávú rezgésmérés" vagy "rezgésszintmérés" a megfelelõ módszer. Az erre szolgáló kézi mûszerek a rezgéssebesség effektívértékét (angolul RMS, azaz a rezgéskomponensek négyzetes átlagát) mérik. (A rezgéssebesség effektív értéke tükrözi legjobban a nem kívánatos jelenségek, kedvezõtlen hatású energiák jelenlétének mértékét.)

Példa: Tegyük fel, hogy a rezgés több összetevõbõl, kiegyensúlyozatlanságból (4 mm/s), tengelybeállítási hibából (2 mm/s) és fogaskerék-áttételbõl (5 mm/s) származik. Ekkor a rezgés eredõje - tehát a készülékkel mért effektív érték - 6,7 mm/s lesz:
Effektívérték számítási példa


A mérés szokásos frekvenciatartománya 10-tõl 1000 Hz-ig (vagy akár 3200 Hz-ig) terjed. Ezek a tartományok felölelik a forgógépek mechanikus problémáinak többségére jellemzõ, leggyakoribb frekvenciákat. Kitûnõen észrevehetõ például a kiegyensúlyozatlanság, a mechanikai lazaság, a rezonancia, valamint a tengelyek, illetve áttételek beállítási hibáinak jelenléte. Arról viszont nincs információ, hogy ezek közül melyik dominál.

Egyszerû rezgésszintmérõ mûszer

A szélessávú rezgésmérõ kézi mûszerek (lásd a példaképet) alkalmazása - különbözõ rezgésértékelõ szabványok javaslatainak megfelelõen - a forgógépek csapágyain (illetve ezek burkolatain) történõ mérésekhez ajánlott. A tapasztalattal nem rendelkezõ felhasználóknak javasolható, hogy a mérési eredmények értékeléséhez az ISO 10816-3 szabványt vegyék alapul. Elõfordulnak azonban a szabványnál szigorúbb elõírásokat megkövetelõ technológiák, valamint a szabványosnál nagyobb rezgésértékeket megengedõ esetek is.

VISSZA    TOVÁBB

A weboldal tartalmát szerzõi jogok védik, ezért az írások, ábrák, valamint fényképek másolása, tárolása és publikációja csak a szerzõ elõzetes írásos engedélyével megengedett.