Rezgésanalízis elmélete

     Bevezetés, alapok
     Géprezgések mérése
     Egyszerű gépdiagnosztika
         Effektívérték mérése
         ISO 10816-3 szabvány
         Rezgéstrend készítése
         Csapágyállapot mérése
     Spektrumanalízis
     Eszközök kiválasztása
     Egyéb technológiák

Szakmai publikációk

Műszerek és szoftverek

Szolgáltatások

Szakmai előadások

Aktuális időpontokCopyright: Rahne Eric 2007-2022
webmaster: erJogi nyilatkozat

Egyszerű gépdiagnosztika

Szélessávú rezgésmérés

Ha kifejezetten egyszerűen kezelhető, könnyen értelmezhető forgógép-állapotjellemzőt szolgáltató mérési eljárásra van szükség, akkor az ún. "szélessávú rezgésmérés" vagy "rezgésszintmérés" a megfelelő módszer. Az erre szolgáló kézi műszerek a rezgéssebesség effektívértékét (angolul RMS, azaz a rezgéskomponensek négyzetes átlagát) mérik. (A rezgéssebesség effektív értéke tükrözi legjobban a nem kívánatos jelenségek, kedvezőtlen hatású energiák jelenlétének mértékét.)

Példa: Tegyük fel, hogy a rezgés több összetevőből, kiegyensúlyozatlanságból (4 mm/s), tengelybeállítási hibából (2 mm/s) és fogaskerék-áttételből (5 mm/s) származik. Ekkor a rezgés eredője - tehát a készülékkel mért effektív érték - 6,7 mm/s lesz:
Effektívérték számítási példa


A mérés szokásos frekvenciatartománya 10-től 1000 Hz-ig (vagy akár 3200 Hz-ig) terjed. Ezek a tartományok felölelik a forgógépek mechanikus problémáinak többségére jellemző, leggyakoribb frekvenciákat. Kitűnően észrevehető például a kiegyensúlyozatlanság, a mechanikai lazaság, a rezonancia, valamint a tengelyek, illetve áttételek beállítási hibáinak jelenléte. Arról viszont nincs információ, hogy ezek közül melyik dominál.

Egyszerű rezgésszintmérő műszer

A szélessávú rezgésmérő kézi műszerek (lásd a példaképet) alkalmazása - különböző rezgésértékelő szabványok javaslatainak megfelelően - a forgógépek csapágyain (illetve ezek burkolatain) történő mérésekhez ajánlott. A tapasztalattal nem rendelkező felhasználóknak javasolható, hogy a mérési eredmények értékeléséhez az ISO 10816-3 szabványt vegyék alapul. Előfordulnak azonban a szabványnál szigorúbb előírásokat megkövetelő technológiák, valamint a szabványosnál nagyobb rezgésértékeket megengedő esetek is.

VISSZA    TOVÁBB

A weboldal tartalmát szerzői jogok védik, ezért az írások, ábrák, valamint fényképek másolása, tárolása és publikációja csak a szerző előzetes írásos engedélyével megengedett.