Rezgésanalízis elmélete

     Bevezetés, alapok
     Géprezgések mérése
     Egyszerû gépdiagnosztika
         Effektívérték mérése
         ISO 10816-3 szabvány
         Rezgéstrend készítése
         Csapágyállapot mérése
     Spektrumanalízis
     Eszközök kiválasztása
     Egyéb technológiák

Szakmai publikációk

Mûszerek és szoftverek

Szolgáltatások

Szakmai képzés

Aktuális idõpontokCopyright: Rahne Eric 2007-2016
webmaster: erJogi nyilatkozat

Egyszerû gépdiagnosztika

Gördülõcsapágyak állapotának meghatározása

A csapágy belsejében forgó golyók, illetve görgõk által szélessávú zaj és rezgés keletkezik, amely fokozódik a csapágy rossz kenése, túlterheltsége (például egytengelyûség-beállítási hiányosságok) következtében, vagy a futófelületek, illetve a gördülõelemek felületeinek meghibásodása esetén. Mivel a csapágy által keltett (egyébként nagyfrekvenciájú) zaj és rezgés szélessávú, ezért az effektív értéket mérõ mûszerek részére nehéz bármilyen konkrét frekvenciát vagy szûk frekvenciasávot definiálni, amellyel a csapágy állapota jellemezhetõ lenne. Ez ráadásul azért is lehetetlen, mert a konkrét, úgynevezett csapágyhiba-frekvenciák egyebek között a csapágytípustól és a gép aktuális fordulatszámától függnek.

A gyakorlatban bevált az a módszer, hogy a csapágyállapotot jellemzõ értéket a 2 kHz és 10 (esetleg 20) kHz közötti frekvenciatartományban mért rezgésgyorsulás effektív (vagy csúcs-)értéke alapján határozzák meg. Az átlagos gépek kiegyensúlyozatlanságból vagy tengelybeállítási hibákból eredõ rezgései biztosan 2 kHz alatti frekvenciákon - tehát az alsó határfrekvencia alatt - lépnek fel, így ezek nem befolyásolják a csapágyra jellemzõ értéket. A felsõ határ - 10 ill. 20 kHz - kiválasztása pedig azon alapszik, hogy a legtöbb rezgésérzékelõ felsõ határfrekvenciája különleges rögzítési módszer nélkül 7 ... 10 kHz, és az érzékelõ jele 20 kHz fölött már egyébként is meglehetõsen kicsi lenne.

Csapágyállapot jellemzõ értelmezése (forrás: VMI)

Csapágyállapot jellemzõ értelmezése

VISSZA    TOVÁBB

A weboldal tartalmát szerzõi jogok védik, ezért az írások, ábrák, valamint fényképek másolása, tárolása és publikációja csak a szerzõ elõzetes írásos engedélyével megengedett.