Rezgésanalízis elmélete

     Bevezetés, alapok
     Géprezgések mérése
     Egyszerû gépdiagnosztika
         Effektívérték mérése
         ISO 10816-3 szabvány
         Rezgéstrend készítése
         Csapágyállapot mérése
     Spektrumanalízis
     Eszközök kiválasztása
     Egyéb technológiák

Szakmai publikációk

Mûszerek és szoftverek

Szolgáltatások

Szakmai képzés

Aktuális idõpontokCopyright: Rahne Eric 2007-2016
webmaster: erJogi nyilatkozat

Egyszerû gépdiagnosztika

Az ISO 10816-3 szabványban szereplõ határértékek

Az ISO 10816-3 szabvány osztályokba sorolja a gépeket, valamint különbséget tesz rugalmasan és mereven szerelt gépek között is. (Az utóbbi megfelel a gépek rezonanciafrekvenciáinak és alapfordulatszámának viszonya szerinti osztályozásnak. Például egy gumialátéttel vagy rugóval - tehát rugalmasan - szerelt gép gyakran alacsony fordulatszámokon mutat rezonanciákat, a gép már igen kis fordulatszámon is nagy lengéseket végez. Ha a fordulatszám meghaladja a rezonanciafrekvenciá(ka)t, a rezgésszint csökken. Mereven szerelt ill. merev gépek esetén ilyesmi nem fordul elõ.)

ISO 10816-3 szabvány

Az ISO 10816-3 szabványban szereplõ géposztályok

Géposztály A gépek általános leírása
I. Kisgépek csoportja, melyekhez a 15 kW-nál kisebb teljesítményû villanymotorok is sorolhatóak.
II. A közepes kategóriájú gépek csoportja, ide tartoznak a stabil - csak forgó mozgást végzõ - gépek, szivattyúk, ventilátorok, külön alaphoz rögzített gépek 300 kW átvitt teljesítményig, valamint a 15-75 kW teljesítményû villanymotorok.
III. A nagy, nehéz, de csak forgó mozgást végzõ munkagépek, valamint erõgépek csoportja, melyek nehéz vagy súlyos alappal rendelkeznek.
IV. Forgó mozgást végzõ rugalmas alapon elhelyezett erõ és munkagépek csoportja, melyek nagy tömegükkel, nagy sebességgel forognak (turbinák, turbógenerátorok).

A korszerû gépek nagy fordulatszámon dolgoznak és viszonylag rugalmas géptesttel, perifériákkal és alapzattal rendelkeznek. Ezért ezek rugalmasan szereltként kezelhetõk akkor is, ha nincsenek gumialátéttel vagy rugóval rögzítve. Ezekben az esetekben az ISO 10816-3 szabvány valamivel magasabb rezgésszinteket enged meg a merev rögzítéshez képest.

A szabványok használatával nagyon egyszerûen eldönthetõ, hogy egyes gépek tovább üzemeltethetõk-e vagy sem. Alapszabályként elfogadható, hogy a 3 mm/s effektív értéknél nagyobb rezgést mutató gépnél (ide értjük a leggyakoribb géptípusokat, például a villanymotorokat, szivattyúkat, ventilátorokat, generátorokat) a rezgés okát fel kell tárni. Ne üzemeltessünk tovább 7 mm/s-nál erõsebben rezgõ gépet, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a gép állóképessége megengedi a hosszú idejû üzemeltetést ilyen feltételek mellett.

VISSZA    TOVÁBB

A weboldal tartalmát szerzõi jogok védik, ezért az írások, ábrák, valamint fényképek másolása, tárolása és publikációja csak a szerzõ elõzetes írásos engedélyével megengedett.