Rezgésanalízis elmélete

     Bevezetés, alapok
     Géprezgések mérése
     Egyszerû gépdiagnosztika
         Effektívérték mérése
         ISO 10816-3 szabvány
         Rezgéstrend készítése
         Csapágyállapot mérése
     Spektrumanalízis
     Eszközök kiválasztása
     Egyéb technológiák

Szakmai publikációk

Mûszerek és szoftverek

Szolgáltatások

Szakmai képzés

Aktuális idõpontokCopyright: Rahne Eric 2007-2016
webmaster: erJogi nyilatkozat

Egyszerû gépdiagnosztika

Gépállapot-figyelés trendkészítéssel

A gépállapot romlási sebessége a legértékesebb információ az állapotfüggõ gépkarbantartás megszervezéséhez, hiszen ennek alapján megbecsülhetõ, hogy mikor és milyen beavatkozást kell elvégezni ahhoz, hogy a gép váratlan leállás (és fölösleges javítások) nélkül üzemeljen, de közben a meglévõ kezdetleges hibákból eredõen nagyobb károkat se szenvedjen el. Ehhez a géprezgések (a szélessávú rezgéssebesség-effektívérték és a nagyfrekvenciás rezgésgyorsulás-érték) trendjét kell elkészíteni, amelynek emelkedési mértéke ad információt a várható élettartamokról.

A trendkészítés módszere nagyon egyszerû: rendszeres idõközönként a gépek rezgéseit újra kell mérni (ugyanazokon a helyeken, ugyanabban az irányban és lehetõleg ugyanazzal a mérõeszközzel), és mindegyik mérõpontra vonatkozó adatot az idõ függvényében, grafikusan kell kiértékelni. A mindenkori gépre (akár annak minden mérõpontjára és -irányára) értelmezhetõ határértékek figyelembevételével megbecsülhetõ, hogy változatlan terhelés és körülmények között gépünk rezgései mikor érik el a határ(oka)t, tehát legkésõbb mikor kell beavatkozni. Mivel tudni fogjuk, hogy meddig kell a beállításkorrekciót, illetve a kiegyensúlyozást vagy a csapágycserét elvégeznünk, a fölösleges javítások és a váratlan gépleállások egyaránt elkerülhetõvé válnak.

Géprezgés és csapágyállapot trendje

Rezgéstrendek korrekt felvétele

Ahhoz, hogy a karbantartás sürgõsségét jelzõ trendek valóban jól használhatók legyenek becslésre, következõ szabályokat is be kell tartani:
  • rendszeres idõközönként (kellõen gyakran *) kell a méréseket megismételni
  • mindig ugyanazokon a helyeken, ugyanazokban az irányokban kell mérni
  • ugyanazzal az érzékelõcsatolással és lehetõleg ugyanazzal a mûszerrel kell az adatokat rögzíteni
  • csak azonos mérési körülmények között rögzített adatokat használjunk:
    - a gép fordulatszáma legyen mindig ugyanennyi (pl. kézi üzemmódban)
    - a gép terhelése és üzemmódja legyen megegyezõ minden alkalommal
  • az adatok tárolása során lehetõleg stabil értékek rögzítésére kell törekedni
*) A két egymást követõ mérés közötti idõtartam az addigi karbantartási tapasztalatok alapján határozható meg. Két korábbi karbantartási beavatkozás között eltelt idõ ötöde-tizede jó becslés a mérési sûrûség meghatározására. Késõbb ez az idõtartam az újabb tapasztalatok szerint módosítható.

VISSZA    TOVÁBB

A weboldal tartalmát szerzõi jogok védik, ezért az írások, ábrák, valamint fényképek másolása, tárolása és publikációja csak a szerzõ elõzetes írásos engedélyével megengedett.