Rezgésanalízis elmélete

     Bevezetés, alapok
     Géprezgések mérése
         Rezgésmérés gépeken
         Rezgésérzékelõk
         Érzékelõcsatolás
     Egyszerû gépdiagnosztika
     Spektrumanalízis
     Eszközök kiválasztása
     Egyéb technológiák

Szakmai publikációk

Mûszerek és szoftverek

Szolgáltatások

Szakmai képzés

Aktuális idõpontokCopyright: Rahne Eric 2007-2016
webmaster: erJogi nyilatkozat

A rezgések mérése

A rezgésérzékelõ rögzítése a mérendõ tárgyhoz

Az érzékelõk érzékelési iránya szinte kivétel nélkül mindig a középtengelyükkel esik egybe. A helyes méréshez biztosítani kell, hogy az érzékelõ minél jobban kövesse a mérési pont (tehát a gépelem) mozgását a mérni kívánt irányban. És természetesen az érzékelõre is vonatkozik az a tény, hogy a rezgésátadásnál veszteségek lépnek fel - minél magasabb frekvenciájú a rezgés, annál nehezebben követi azt az érzékelõ (saját tehetetlensége miatt). Elsõsorban a nagyfrekvenciájú rezgések érzékelhetõsége függ tehát attól, hogy milyen kapcsolatot alakítunk ki az érzékelõ és a mérõfelület között (lásd a következõ ábrát is).

A frekvenciamenet rögzítésfüggése

Sok mûszerhez tapintótüskét is szállítanak, amellyel a nehezen elérhetõ - vagy más okból mágneses rögzítésre alkalmatlan - mérõpontokon is lehet mérni. Viszont a magas frekvenciájú rezgések ezzel a módszerrel csak pontatlanul, illetve egyáltalán nem mérhetõk. Az érzékelõ csak azokat a rezgéseket követi, amelyeket a kézi tapintónyomás révén átvesz. Ezek frekvenciája soha nem lehet több 2 ... 3 kHz-nél. Ha kiváncsiak vagyunk ennél magasabb frekvenciákra, mindenképpen használjunk tartómágnest, illetve szereljük fel az érzékelõt menetes csapszeggel közvetlenül a gépre.

A gyakorlatban általános megoldásként a mágneses rögzítõtalpak (tartómágnesek) alkalmazása vált be, mivel ismételt mérések esetén is egyforma mérési körülményt biztosítanak, gyorsan lehet velük dolgozni, és a mérést végzõ személynek nem kell az érzékelõt a mérõponton tartania az adatok felvétele alatt. Ne felejtsük el viszont azt a tényt, hogy a magasfrekvenciák átviteléhez minden szennyezõdés és vastag festékréteg eltávolítandó! Ezek ugyanis az alkalmazott mágnes erõsségétõl függetlenül mechanikus szûrõként hatnak.

Fontos tudni, hogy még tartómágnes használata esetén is csak igen korlátozott frekvenciatartományban mérhetünk, végtére is csupán a tartómágnes ereje biztosítja a rezgések átvételét. Hátrányos, hogy a nagyobb tapadás eléréséhez minél nagyobb mágnest kellene használni, a mágnes és az érzékelõ viszont egy testként viselkedik, amely növekvõ súlyánál (egyre alacsonyabb sajátfrekvenciájánál) fogva egyre kevésbé hajlandó a magasfrekvenciájú rezgések követésére. Arányos méretû mágnes használata és megfelelõ mérési felület (sík, tiszta, festetlen) mellett akár 8 ... 10 kHz-ig is mérhetünk.


VISSZA    TOVÁBB

A weboldal tartalmát szerzõi jogok védik, ezért az írások, ábrák, valamint fényképek másolása, tárolása és publikációja csak a szerzõ elõzetes írásos engedélyével megengedett.