Rezgésanalízis elmélete

     Bevezetés, alapok
     Géprezgések mérése
     Egyszerû gépdiagnosztika
     Spektrumanalízis
         Spektrumelemzés alapja
         Frekvenciaspektrum, FFT
         Spektrum paraméterei
         Egyensúlyozatlanság
         Görbe tengely
         Tengelybeállítási hiba
         Mechanikai lazaság
         Rezonanciajelenségek
         Szíjhajtás-hibák
         Lapátkerék-hibák
         Gördulõcsapágy-hibák
         Fogaskerék-hibák
         Villanymotorok hibai
     Eszközök kiválasztása
     Egyéb technológiák

Szakmai publikációk

Mûszerek és szoftverek

Szolgáltatások

Szakmai képzés

Aktuális idõpontokCopyright: Rahne Eric 2007-2016
webmaster: erJogi nyilatkozat

Spektrumanalízis

Aszinkron motorok villamos hibái

Mechanikus rendszerként a villamos forgógépek ugyanazokkal a módszerekkel vizsgálhatók, mint bármilyen más forgógép. Esetükben viszont az elektromechanikai energiaátalakítás (elektromágneses terek közvetítésével) erõhatásokkal jár, melyek nemcsak a kívánt forgatónyomatékot eredményeznek, hanem az egyes gépelemek idõben és irányban változó igénybevételét - és mechanikai deformációját - is okoznak.

Ha a villamos forgógép valamelyik elektromos eleme villamos szempontból megsérül vagy helytelenül mûködik, akkor ez egyenlõtlen eloszlású elektromágneses tér kialakulásához vezet. Ennek következményeképpen az egyes gépelemek nagyobb, aszimmetrikus, illetve idõben erõsen változó mechanikus terhelésére kell számítani.

Villamos vagy mechanikus eredetû hiba ?

Kapcsoljuk le a villanymotor táplálását ! A villamosan gerjesztett rezgések azonnal megszûnnek, a mechanikus eredetû rezgések a fordulatszámmal arányosan csökkennek. (Vigyázat: rezonanciák elõfordulása esetén ez így csak részben igaz :-) )

Felmágnesezési frekvencia (magnetostrikciós hatás)

Az aszinkron motor állórész pólusai a váltokozó feszültségû hálózat egy-egy periódusa alatt egyszer északi és egyszer déli pólussá válnak. Ez azt jelenti, hogy az állórész pólusai a hálózati frekvencia kétszeresével szinuszosan pulzáló erõhatást fejtenek ki a forgórészre. Akár az állórész, akár a forgórész aszimmetria esetén az egyébként párban elhelyezett pólusok által gyakorolt erõhatás nem egyenlítõdik ki, ami így kétszeres hálózatfrekvenciájú rezgésekhez vezet. (Egyfázisú motoroknál ezért - pontossabban: az aszimetrikus forgó mezõ miatt - mindig is jelen van a 100Hz-es rezgés.)

Forgórészrúdtörés (pálcatörés)

Ha a forgórész egy-egy áramvezetõ rúdja (pálca) törött, az indukciós áram csak a mellette lévõ rudakon folyhat. Törött forgórészrudak esetén tehát a mágneses terek kialakulása és az így keletkezõ erõhatás nem egyenletes. Emiatt torziós rezgések keletkeznek, csökken a motor mechanikus teljesítménye ill. forgatónyomatéka és - változatlan terhelés mellett - a fordulatszáma.

VISSZA    TOVÁBB

A weboldal tartalmát szerzõi jogok védik, ezért az írások, ábrák, valamint fényképek másolása, tárolása és publikációja csak a szerzõ elõzetes írásos engedélyével megengedett.