Rezgésanalízis elmélete

     Bevezetés, alapok
         Karbantartási módszerek
         Diagnosztika alapgondolata
         Fizikai (elméleti) alapok
         Rezgés számértéke
     Géprezgések mérése
     Egyszerû gépdiagnosztika
     Spektrumanalízis
     Eszközök kiválasztása
     Egyéb technológiák

Szakmai publikációk

Mûszerek és szoftverek

Szolgáltatások

Szakmai képzés

Aktuális idõpontokCopyright: Rahne Eric 2007-2016
webmaster: erJogi nyilatkozat

A rezgésdiagnosztika alapgondolata

Minden szilárd test több irányban különbözõ frekvenciájú rezgések végzésére képes. A legnagyobb kilengéseket a testspecifikus sajátfrekvencián tapasztalhatjuk, mivel e frekvencián "rezonál" a test az adott irányban. Természetesen egyetlen test sem kezd el magától rezgéseket végezni, hanem ehhez gerjesztés - tehát külsõ erõhatás - szükséges. Minél nagyobb ez az erõ és az "üteme" minél inkább megegyezik a test sajátfrekvenciájával, annál nagyobb rezgések keletkeznek.

Forgógépek esetén a rezgések forrásai a gép mûködése közben elkerülhetetlenül fellépõ alternáló erõk, amelyek pl. a gép üzemszerû alternáló mûködésébõl ill. a forgó alkatrészek maradék kiegyensúlyozatlanságából adónak. A gépalkatrészek pedig rúgó-tömeg lengõrendszereket alkotnak, a forgógép maga számos ilyen rendszerbõl áll, amelyek egymással is összefüggésben vannak, és egymást gerjesztik.

A mechanikus elemek merevsége és tömege függvényében alakul ki a gépen mérhetõ rezgések frekvenciája és a hozzátartozó amplitúdó. Minél kisebb a gépelem, annál nagyobb frekvenciájú, de kisebb amplitúdójú rezgést végez. A rezgés erõssége pedig a gép ill. gépalkatrész(ek) élettartama alatt változik a hézagok, felületek és rugalmassági tényezõk változása - a gép kopása ill. öregedése - folyamán.

Tipikus életgörbe

A változás tendenciáját (trendjét) a fenti élettartam görbe szemlélteti. Látható, hogy az új gépelem bejáródási ideje alatt magasabb a rezgés értéke. A már bejáródott gépelemre hosszú ideig közelítõen azonos rezgésszint jellemzõ, a gépelem elhasználódásának utolsó szakaszában pedig növekszik a rezgés erõssége (majdnem négyzetesen, vagy akár még ennél is gyorsabban).


VISSZA    TOVÁBB

A weboldal tartalmát szerzõi jogok védik, ezért az írások, ábrák, valamint fényképek másolása, tárolása és publikációja csak a szerzõ elõzetes írásos engedélyével megengedett.